[Przepis] Kimbap 김밥

Klasyczny kimbap

Klasyczny kimbap

Często mówi się o nim „koreańskie sushi”, choć jako osoba pracująca w sushi wiem, że mają wspólny jedynie kształt. Ani ryż, ani składniki, a już tym bardziej smak, nie przypominają tych z futomaka. Jest koreańską formą kanapki, szybkiego posiłku, który można zabrać ze sobą na piknik czy do pracy. Jego koszt nie jest duży, dlatego wszystkim bardzo polecam!

Ryż:

Nie wymaga ryżu krótkoziarnistego, czyli „ryżu do sushi”, ale na pewno będzie się z nim lepiej trzymał. Zwykły ryż ugotowany w garnku do ryżu jest już wystarczająco kleisty. Osobom, które go nie posiadają, polecam prostą domową metodę gotowania.

1. Ryż należy kilkakrotnie wypłukać w zimnej wodzie, nie trąc zbyt mocno.
2. Wrzucamy do nieprzywierającego rondelka ryż i wodę w proporcji 1 (ryż) : 1,5 (woda)
3. Włączamy do zagotowania. Gdy to nastąpi, zmniejszamy ogień do minimum i gotujemy pod przykryciem.
4. Gdy ryż wchłonie prawie całą wodę wyłączamy gaz i zostawiamy go na 10-15 minut w garnku, nie odkrywając pokrywki. Żeby dodatkowo spowolnić oddawanie ciepła, możemy zakryć go ręcznikiem.

Zaprawianie ryżu:

Istnieją dwie szkoły. Jedna każe zaprawić ryż tak jak ryż do sushi, ja wybieram tą tradycyjnie koreańską i o wiele prostszą. Wystarczy dodać do ugotowanego ciepłego ryżu odrobinę oleju sezamowego, ciut soli i łyżkę podprażonych ziaren sezamu, a następnie wymieszać. Jeśli wolicie zaprawiać po japońsku to poniżej macie instrukcję.

  1. W dużej misce umieszczamy 3 szklanki ciepłego ugotowanego ryżu.
  2. Łączymy 1/2 łyżki cukru, pół łyżeczki soli i 1 łyżkę octu ryżowego i mieszamy aż do rozpuszczenia
  3. Dokładnie mieszamy ryż z miksturą. Odstawiamy do wystygnięcia.

Składniki na kimbap:

  • ciepły ugotowany i zaprawiony ryż
  • wodorosty nori
  • marchewka
  • szpinak
  • jajko
  • szynka (może być konserwowa typu Spam) lub paluszki krabowe
  • marynowana rzodkiew typu Oshinko
  • cukier
  • sól
  • olej sezamowy

Przygotowanie składników:

1. Marchewkę pokroić w paski, posolić, posłodzić i lekko podsmażyć.
kimbap marchewka (2)

2. Szpinak przelać wrzątkiem, posolić i lekko podsmażyć. Można dodać czosnku.
kimbap szpinak

3 Jajko roztrzepać z szczyptą soli i usmażyć „naleśnika”. Pociąć w szerokie paski.
kimbap jajko (2)

4. Szynkę pociąć w grubsze słupki.

5. Rzodkiew pociąć w słupki.

kimbap składniki (3)

Przygotowanie:

  1. Na bambusowej macie (można użyć bambusowych podkładek obiadowych) umieszczamy arkusz wodorostu błyszczącą stroną na dół. Nakładamy ryż zostawiając od górnego brzegu ok. 2 cm odstęp, po bokach staramy się dojść do samych końców.
    kimbap rozkładanie ryżu (2)
  2. Nakładamy dodatki.
    kimbap rozkładanie składników (2)
  3. Zwijamy za pomocą maty. Dolny brzeg wodorostu nie powinien stykać się z dolną krawędzią maty. Nori powinno wystawać, tworząc zakładkę, którą dokładnie otulamy składniki. Następnie zwijamy pamiętając, by dość mocno ściskać, żeby kimbap nie był rozlazły.

    Mój prywatny sushiman zwija za mnie kimbap ;)

    Mój prywatny sushiman zwija kimbap za mnie 😉

  4. Usuwamy matę. Zwinięte rolki smarujemy kilkoma kroplami oleju sezamowego.
  5. Kroimy kimbap na 12 kawałków. Możecie przygotować sobie mokrą ściereczkę – wycieranie noża w międzyczasie ułatwi krojenie.
  6. Gotowy kimbap można posypać sezamem. Smacznego! 🙂

4 comments

    • koreaprz says:

      Na pewno w internecie i w marketach z azjatycką żywnością. Może uda Ci się znaleźć w zwykłym dużym markecie w azjatyckim dziale, ale ja nie widziałam. W ostateczności zdarza się u nas w restauracji sushi, że przychodzą ludzie i chcą odkupić parę pasków rzodkwi, czy ciut wasabi. Zawsze się wtedy zgadzamy, więc polecam zapytać u siebie 🙂

      • Rosa says:

        Co fachowiec, to fachowiec. 🙂 Przepis zwięzły i klarowny, instrukcja obrazkowa takoż, zdjęcia śliczne. Z jednym tylko sie nie zgadzam: że przygotowanie jest szybkie i proste. Już nie mówię o niektórych mniej dostepnych składnikach, ale tyle krojenia, gotowania, smażenia…Musiałabym mieć naprawde dużą motywację.:) A tak na marginesie, czy tę rzodkiew można zastapić kimczi? Mniej chrupie, ale kwaskowe jest.

Dodaj komentarz