[Przepis] Miyuk guk z kurczakiem 미역국

CAM00271Tradycyjny miyukguk, czyli słynna koreańska zupa urodzinowa, robiony jest z wołowiną lub z owocami morza, ale mi najbardziej smakuje wersja drobiowa, zwłaszcza, że kurczaczek jest chudszy, tańszy i zawsze pod ręką. Przygotowanie jest super szybkie i proste, a wartości odżywcze i prozdrowotne zdecydowanie przewyższają polski rosołek.

Potrzebne będzie:

  • 5 ząbków czosnku
  • 2-3 łyżki suszonych wodorostów wakame
  • kurczak w postaci porcji rosołowej albo dowolnej innej części np. fileta z kością
  • ok. 1,5 l wody
  • 5 łyżek sosu sojowego do zup lub jasnego

Przygotowanie:

1. Wodorosty zamoczyć w ciepłej wodzie na 30 minut, aż urosną kilkakrotnie. Pociąć na krótsze kawałki. Posiekać czosnek.
CAM00245

2. W garnku zagotować wodę z mięsem. Dodać sos sojowy (1 łyżka na każdą szklankę wody lub mniej, ale wtedy trzeba słoność wyrównać sosem rybnym lub solą).

3. Gdy woda się zagotuje dodać czosnek i wodorosty i gotować wszystko, aż mięso będzie miękkie.

4. Gotową zupę rozlewać do miseczek. Można skropić olejem sezamowym.

Smacznego!

7 comments

  1. stonka says:

    Musze kiedyś spróbować z wołowiną 🙂 do wersji na kurczaku lubie dodać sporą ilość oleju sezamowego a czasami doastrzam gojujangiem 😉

    • koreaprz says:

      Jesli gotujesz na kurczaku to polecam gosci wyjac, zeby bylo wygodniej jesc. Mozesz ugotowac na piersi, wtedy kosci nie ma. Zazwyczaj ta zupe robi sie na wolowinie lub owocach morza, wiec takiego problemu nie ma ^^

    • koreaprz says:

      Hm. to jest jednak inny rodzaj wodorostow. Nie wiem co by z Nori wyszlo. Oczywiscie zawsze mozna poeksperymentowac ^^

        • koreaprz says:

          Kombu to inny rodzaj wodorostu, nadaja sie swietnie na wywar i to w malej ilosci, ale pozniej najlepiej go wyjac. Jest duzo grubszy i twardy, wiec jesli chcesz go zjesc to polecam oddzielnie, np. podsmazony jako przystawke.

Dodaj komentarz