[Przepis] Samgyeopsal 삼겹살

85% Koreańczyków uznaje samgyupsal za swoją ulubioną formę dania mięsnego. Tak olbrzymia popularność boczku sprawia, że jego cena rośnie, a rząd musi importować coraz więcej mięsa z zagranicy! Sam-gyup-sal, czyli trzy-warstwowe-mięso to idealna propozycja na wakacyjnego sobotniego grilla 🙂

Potrzebne będzie:

  • 1 kg świeżego boczku
  • obrane ząbki czosnku
  • cebula pocięta w krążki
  • ostre papryczki (opcjonalnie)
  • sałata
  • kimchi
  • pasta ssamjang

Przygotowanie:

1. Boczek pokroić w plastry i układać na rozgrzanym grillu elektrycznym lub ogrodowym.

samgyupsal boczek na ruszcie

Uwaga: Żeby łatwiej było kroić boczek, należy go uprzednio trochę podmrozić.

2. Piec mięso aż do uzyskania pożądanego koloru.

samgyupsal pieczenie boczku samgyupsal zagrillowany

3. Pod koniec pieczenia można podgrillować cebulkę, czosnek i kimchi, ale nie jest to konieczne.

4. Usmażony boczek pokroić nożyczkami w mniejsze kawałki.

5. Na liść sałaty nałożyć kawałek boczku zanurzonego w sosie ssamjang oraz dowolną ilość dodatków (czosnek, cebulkę, chilli, kimchi). Zawinąć w torebeczkę i zjeść ze smakiem 🙂

Smakuje najlepiej w dobrym towarzystwie podczas długich rozmów przy napojach 😉

Smacznego!

2 comments

Dodaj komentarz