85% Koreańczyków uznaje samgyupsal za swoją ulubioną formę dania mięsnego. Tak olbrzymia popularność boczku sprawia, że jego cena rośnie, a rząd musi importować coraz więcej mięsa z zagranicy! Sam-gyup-sal, czyli trzy-warstwowe-mięso to idealna propozycja na wakacyjnego sobotniego grilla 🙂
Potrzebne będzie:
- 1 kg świeżego boczku
- obrane ząbki czosnku
- cebula pocięta w krążki
- ostre papryczki (opcjonalnie)
- sałata
- kimchi
- pasta ssamjang
[wp_ad_camp_2]
Przygotowanie:
1. Boczek pokroić w plastry i układać na rozgrzanym grillu elektrycznym lub ogrodowym.
Uwaga: Żeby łatwiej było kroić boczek, należy go uprzednio trochę podmrozić.
2. Piec mięso aż do uzyskania pożądanego koloru.
3. Pod koniec pieczenia można podgrillować cebulkę, czosnek i kimchi, ale nie jest to konieczne.
4. Usmażony boczek pokroić nożyczkami w mniejsze kawałki.
5. Na liść sałaty nałożyć kawałek boczku zanurzonego w sosie ssamjang oraz dowolną ilość dodatków (czosnek, cebulkę, chilli, kimchi). Zawinąć w torebeczkę i zjeść ze smakiem 🙂
Smakuje najlepiej w dobrym towarzystwie podczas długich rozmów przy napojach 😉
Smacznego!
To jest samgyeopsal, a nie samgyupsal
Rzeczywiscie, powinno byc samgyeopsal. Nawet nie zauwazylam tego bledu! Dzieki za info 🙂