[Przepis] – Yumilgwa 유밀과

yugwa w środkuYumilgwa, w skrócie Yugwa, to najogólniej tradycyjne koreańskie słodkości. Występują w różnej postaci i robi się je z różnych składników, ale dziś podam Wam najprostszy i najciekawszy. Yugwa podawane są z okazji świąt takich jak Chuseok (rodzaj Dożynek, Święto Plonów tudzież Przesilenie Jesienne), ale jeśli mamy trochę czasu, warto przygotować je i bez okazji. 

Potrzebne będą:

  • ricecakes (tteuk) (świeże lub rozmrożone)
  • ziarna sezamu
  • cukier
  • miód
  • syrop ryżowy (ssalyeot) lub kukurydziany (mulyeot)
  • świeży imbir
  • woda

Przygotowanie:

  1. Na suchej patelni uprażyć sezam, aż stanie się złocisty. Przesypać na talerzyk.yugwa - prażony sezam
  2. W rondelku lub na patelni rozgrzać olej i smażyć ricecaki aż zaczną „puchnąć” i nabierać cieplejszej barwy. Wystudzić.yugwa - ricecakesyugwa - smażenie
  3. W tym czasie można przygotować syrop. Na patelnię wsypać cukier, wodę, miód i syrop kukurydziany w proporcji 3:3:3:1 oraz kilka plasterków świeżego imbiru. Włączyć gaz i nie mieszając czekać, aż składniki się połączą i stworzą jednolitą masę. (Pomieszać można pod sam koniec.) Zdjąć z ognia i wyrzucić imbir.yugwa - syrop
  4. Usmażone ricecaki zamoczyć w syropie i obtoczyć w uprażonym sezamie. yugwa - panierowanieyugwa gotowe

Wykorzystanie ricecaków bardzo upraszcza ten przepis. Mam nadzieję, że w tej postaci będzie Wam smakować 🙂

2 comments

Dodaj komentarz