Yumilgwa, w skrócie Yugwa, to najogólniej tradycyjne koreańskie słodkości. Występują w różnej postaci i robi się je z różnych składników, ale dziś podam Wam najprostszy i najciekawszy. Yugwa podawane są z okazji świąt takich jak Chuseok (rodzaj Dożynek, Święto Plonów tudzież Przesilenie Jesienne), ale jeśli mamy trochę czasu, warto przygotować je i bez okazji.
Potrzebne będą:
- ricecakes (tteuk) (świeże lub rozmrożone)
- ziarna sezamu
- cukier
- miód
- syrop ryżowy (ssalyeot) lub kukurydziany (mulyeot)
- świeży imbir
- woda
[wp_ad_camp_2]
Przygotowanie:
- Na suchej patelni uprażyć sezam, aż stanie się złocisty. Przesypać na talerzyk.
- W rondelku lub na patelni rozgrzać olej i smażyć ricecaki aż zaczną „puchnąć” i nabierać cieplejszej barwy. Wystudzić.
- W tym czasie można przygotować syrop. Na patelnię wsypać cukier, wodę, miód i syrop kukurydziany w proporcji 3:3:3:1 oraz kilka plasterków świeżego imbiru. Włączyć gaz i nie mieszając czekać, aż składniki się połączą i stworzą jednolitą masę. (Pomieszać można pod sam koniec.) Zdjąć z ognia i wyrzucić imbir.
- Usmażone ricecaki zamoczyć w syropie i obtoczyć w uprażonym sezamie.
Wykorzystanie ricecaków bardzo upraszcza ten przepis. Mam nadzieję, że w tej postaci będzie Wam smakować 🙂
Na czym smażyć ricecakes?
Polecam dowolny olej o wysokiej temperaturze palenia. Czyli na pewno nie sezamowy 😉
A gdzie można zakupić ricecaki?(nie wiem czy dobrze napisałam
Najszybciej przez internet, polecam poszukac w azjatyckich sklepach internetowych bo maja najwiekszy wybor i najlepsze ceny. W ostatecznosci mozna zrobic domowe ^^