[Przepis] Bulgogi 불고기

Bulgogi to łagodne danie z warzyw i marynowanej wołowiny, grillowanych na grillu węglowym lub elektrycznym. Wołowina powinna być pocięta w cieniutkie plasterki lub posiekana. Każda rodzina ma własny przepis na sos, który zazwyczaj zawiera gruszki lub inne owoce, ale w sklepach znajdziecie też gotowe marynaty do bulgogi. Mimo wysokiej ceny wołowiny w Polsce, polecam na spotkania w większym gronie! 😉

bulgogi - składniki

Potrzebne będzie:

  • 0,5 kg wołowiny
  • 1 gruszka
  • 0,5 cebuli
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka syropu kukurydzianego (można użyć brązowy cukier)
  • 1 łyżeczka oleju sezamowego
  • szczypta pieprzu
  • 1 łyżeczka imbiru (opcjonalnie)
  • posiekana cebulka dymka
  • 1 marchewka
  • kilka pieczarek (opcjonalnie)
  • pół cebuli (opcjonalnie)
  • pasta ssamjang

[wp_ad_camp_2]

Przygotowanie:

1. Cebulę zblendować z gruszką i czosnkiem na papkę.

bulgogi - puree z gruszki i cebuli

2. Dodać sos sojowy, syrop, olej sezamowy, pieprz, dymkę i wymieszać wszystko z pokrojoną wołowiną.

bulgogi - marynatabulgogi - mięso

3. Odstawić mięso w marynacie do lodówki na przynajmniej pół godziny.

4. Pieczarki pokroić w plasterki, drugą połowę cebuli w piórka, a marchewkę w słupki. Dodać do mięsa tuż przed smażeniem.

5. Grillować całość na rozgrzanym grillu często mieszając.

bulgogi - grill

6. Bulgogi można jeść z ryżem lub zawijać w sałatę z dodatkiem pasty ssamjang.

Smacznego! 🙂

One comment

  1. Leśny says:

    A jakaś mała wskazówka jak długo na grillu? Bawiłem się kuchnią chińską do tej pory i wołowina na woku już mi w 90% przypadków wychodzi ale na grillu elektrycznym nie mam doświadczenia. W każdym razie na maks czyli program super searing ostatnio pięknie zrobiłem podeszwę od gumofilca z wołowiny. Marynatę już mam zrobioną i jutro wkładam mięso drżę przed popsuciem mięsa. Proszę o wskazówkę.

Dodaj komentarz