Bulgogi to łagodne danie z warzyw i marynowanej wołowiny, grillowanych na grillu węglowym lub elektrycznym. Wołowina powinna być pocięta w cieniutkie plasterki lub posiekana. Każda rodzina ma własny przepis na sos, który zazwyczaj zawiera gruszki lub inne owoce, ale w sklepach znajdziecie też gotowe marynaty do bulgogi. Mimo wysokiej ceny wołowiny w Polsce, polecam na spotkania w większym gronie! 😉
Potrzebne będzie:
- 0,5 kg wołowiny
- 1 gruszka
- 0,5 cebuli
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka syropu kukurydzianego (można użyć brązowy cukier)
- 1 łyżeczka oleju sezamowego
- szczypta pieprzu
- 1 łyżeczka imbiru (opcjonalnie)
- posiekana cebulka dymka
- 1 marchewka
- kilka pieczarek (opcjonalnie)
- pół cebuli (opcjonalnie)
- pasta ssamjang
[wp_ad_camp_2]
Przygotowanie:
1. Cebulę zblendować z gruszką i czosnkiem na papkę.
2. Dodać sos sojowy, syrop, olej sezamowy, pieprz, dymkę i wymieszać wszystko z pokrojoną wołowiną.
3. Odstawić mięso w marynacie do lodówki na przynajmniej pół godziny.
4. Pieczarki pokroić w plasterki, drugą połowę cebuli w piórka, a marchewkę w słupki. Dodać do mięsa tuż przed smażeniem.
5. Grillować całość na rozgrzanym grillu często mieszając.
6. Bulgogi można jeść z ryżem lub zawijać w sałatę z dodatkiem pasty ssamjang.
Smacznego! 🙂
A jakaś mała wskazówka jak długo na grillu? Bawiłem się kuchnią chińską do tej pory i wołowina na woku już mi w 90% przypadków wychodzi ale na grillu elektrycznym nie mam doświadczenia. W każdym razie na maks czyli program super searing ostatnio pięknie zrobiłem podeszwę od gumofilca z wołowiny. Marynatę już mam zrobioną i jutro wkładam mięso drżę przed popsuciem mięsa. Proszę o wskazówkę.