[Przepis] Japchae 잡채

Ile ja się naszukałam w Polsce makaronu ze słodkich ziemniaków! Bo właśnie taki jest potrzebny do tradycyjnego koreańskiego japchae. W końcu udało się znaleźć sklep oferujący makaron z batatów, a także sklep który miał oryginalny koreański makaron do japchae. Nie ważne czy nazywa się makaronem z batatów, słodkich ziemniaków czy makaronem do japche, to wszystko to samo. W ostateczności wystarczy i zwykły makaron sojowy (z fasoli mung), chociaż nie ma już tej charakterystycznej struktury. Tak czy inaczej, nie znoszę go 😉 I moje Japchae robię z makaronu gryczanego. Wam jednak polecam wypróbować tradycyjną wersję 🙂 Japchae przygotowuje się na większość świąt i ważnych okazji, dlatego warto mieć przepis pod ręką.

Japchae z makaronu gryczanego

Japchae z makaronu gryczanego

  • Potrzebne będzie:
  • 500 gr wołowiny
  • opakowanie makaronu ze słodkich ziemniaków
  • 1 marchew
  • kilka suszonych grzybów shiitake (lub kilka pieczarek)
  • opakowanie świeżego szpinaku
  • 1 cebula
  • 3 cebulki dymki ze szczypiorem
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki cukru
  • 5 łyżek sosu sojowego
  • 2 łyżki oleju sezamowego
  • 1 łyżeczka mirinu
  • prażony sezam
  • pieprz
  • olej do smażenia

Przygotowanie:

1. Shiitake namoczyć w ciepłej wodzie na kilka godzin. Wycisnąć i pokroić w paski.

2. Przygotować marynatę: wymieszać w misce łyżkę sosu sojowego, łyżeczkę mirinu, 2 posiekane ząbki czosnku, pół łyżki cukru i szczyptę pieprzu.

3. Mięso pokroić w długie paski (w poprzek włókien) i wymieszać z marynatą. Odstwić na minimum 30 minut. Usmażyć na patelni z grzybkami shiitake. Przełożyć do dużej miski.4. Szpinak wrzucić na niecałą minutę do wrzątku, przełożyć do lodowatej wody, odcedzić i rozdrobnić nożem. Skropić odrobiną sosu sojowego i oleju sezamowego, wymieszać z 1 ząbkiem posiekanego czosnku. Przełożyć do miski z mięsem.japchae - szpinak5. Warzywa: Pieczarki pokroić wzdłuż. Cebulę pokroić w piórka. Cebulkę dymkę pokroić wzdłuż na jak najdłuższe piórka. Marchew pokroić w słupki.japchae - marchewka w słupki japchae - warzywa6. Cebulę, dymkę, pieczarki i marchewkę podsmażyć przez minutę na patelni, najlepiej każde oddzielnie. Przełożyć do miski z mięsem.

7. Ugotować makaron według przepisu na opakowaniu. Przelać zimną wodą, odcedzić, wymieszać z łyżką oleju sezamowego i pociąć nożyczkami na krótsze kawałki. Podsmażyć z 2 łyżkami sosu sojowego i pół łyżki cukru. Przełożyć do miski z mięsem.

8. Wszystko wymieszać z 2 łyżkami sosu sojowego, 1 łyżką oleju sezamowego, 1 łyżką cukru, pieprzem i uprażonymi nasionami sezamu.japchae - marynata9. Można udekorować paskami usmażonego jajka.

Smacznego~!

One comment

Dodaj komentarz