[Przepis] Galbi tang 갈비탕

galbi tangGalbitang to zupa z żeberkami wołowymi, gotowana z rzodkwią, podawana z jajkiem i makaronem. Może być łagodna, ale ja polecam wersję pikantną. W nielicznych polskich sklepach idzie kupić żeberka wołowe, dlatego można zamienić je na żeberka wieprzowe lub po prostu inną część wołowiny z kością. Oto przepis.

Potrzebujemy:

  • 1 kg żeberek wołowych lub wieprzowych
  • pół białej rzodkwi
  • 1 cebula
  • 2 litry wody
  • 5 ząbków czosnku
  • cebulka dymka ze szczypiorem
  • pieprz
  • 1 łyżka płatków chili (gochugaru)
  • 1 łyżka oleju sezamowego
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • makaron z fasoli mung (w Polsce nazywa się chyba „sojowy”) lub ryżowe tasiemki
  • 1 jajko

Przygotowanie:

1. Mięso pociąć na pojedyncze żeberka i wypłukać dokładnie w zimnej wodzie. Gotować przez 10 minut we wrzątku, a następnie wylać wodę i ponownie dokładnie umyć mięso oraz garnek.

2. Mięso ponownie umieścić w garnku, dołożyć rzodkiew w całości i całą obraną cebulę. Zalać wodą i gotować przez 2 godziny, aż będzie miękkie i zacznie odchodzić od kości.

galbi tang wywar

3. Oddzielić żółtko od białka, do każdego dodać łyżeczkę wody i ciut soli i usmażyć z nich cieniutkie naleśniki. Po wystudzeniu pokroić w cienkie paseczki.

galbi tang jajko

4. Wyjąć wszystko z wywaru. Cebulę wyrzucić, a rzodkiew pokroić w równe kawałki.

galbi tang rzodkiew

5. Wywar przecedzić przez sitko. Jeśli na sitku umieścimy szmatkę lub gazę to przecedzając zbierzemy również nadmiar tłuszczu. Przecedzony wywar postawić na ogniu, dodać posiekany czosnek i makaron i gotować aż makaron będzie gotowy. (Gdybyśmy dodali czosnek wcześniej, przepadłby przy przecedzaniu.)

6. Żeberka wymieszać z płatkami chili, olejem sezamowym i sosem sojowym.

7. Do 2-3 miseczek nałożyć mięso, trochę makaronu i rzodkiew. Zalać wywarem i posypać paseczkami z jajka i cebulką dymką. Dla smaku można potrawę dosolić i dopieprzyć.

galbi tang w miseczkach

Nom nom! <3

Dodaj komentarz