[Przepis] Czekoladowe mochi 모찌

chocolate mochi 0Czy wiecie, że Koreańczycy mają własną wersję mochi? Tradycyjnie nadziewane pastą z czerwonej fasoli koreańskie mochi to 찹쌀떡 (chapssaltteok), ale te dzisiejsze są tak nietradycyjne, że zostanę przy japońskiej nazwie… Mochi, to rodzaj słodkiej kluski z nadzieniem, zrobionej z mąki ryżowej. Są mięciutkie, kleiste i pyszne. Podobno w Japonii rocznie umiera od nich kilka osób, głównie starszych, z powodu uduszenia ^^’ Nie jest to może najlepsza reklama, ale uważajcie, bo naprawdę można się zakleić 😉

Potrzebne będzie:

  • 0,5 szklanki mąki z ryżu kleistego (glutinous rice)
  • 0,5 szklanki zimnej wody
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżka słodkiego kakao
  • słodkie kakao w proszku do posypania (takie dla dzieci do picia)
  • tabliczka czekolady o dużej zawartości kakao (60% lub więcej)
  • 1/3 szklanki śmietany kremówki
  • 2 łyżki masła

Przygotowanie:

1. Czekoladę pokruszyć i wsypać do miski. Śmietanę podgrzać z masłem, ale nie przegotować! Gorącą śmietaną zalać czekoladę i mieszać aż się rozpuści. Odstawić do lodówki do ostygnięcia.

chocolate mochi 1

2. W misce, którą można używać w mikrofali, połączyć kakao i mąkę z cukrem, i wodą. Dokładnie wymieszać, aż znikną wszystkie grudki.

chocolate mochi 2 chocolate mochi 3

3. Przykryć miskę folią spożywczą i zrobić w folii kilka dziurek.

4. Wstawić do mikrofali na 90 sekund. Wyciągnąć, ostrożnie odkryć folię i mieszać wszystko intensywnie minimum przez 2 minuty, aż powstanie jednolita błyszcząca masa przypominająca budyń. Zakryć folią z dziurkami.

chocolate mochi 4 chocolate mochi 5

5. Wstawić na kolejne 90 sekund do mikrofali, wyciągnąć i mieszać intensywnie (ubijać) masę przez minimum 2 minuty aż będzie jednolita.

chocolate mochi 6 chocolate mochi 7

6. Na posypany mąką ryżową lub skrobią kukurydzianą blat wylać gorące ciasto i posypując mączką uformować wałek. Pokroić go na 8 równych kawałków. Uwaga, będzie się bardzo kleić! Posypywanie mączką może dużo ułatwić.

chocolate mochi 8 chocolate mochi 9 chocolate mochi 10

7. Każdy kawałek rozpłaszczyć. Na środku powstałego placka ułożyć pełną łyżeczkę zimnej masy czekoladowej. Zamknąć mochi, łącząc końce placka u góry. Uformować zgrabną kulkę.

chocolate mochi 11 chocolate mochi 12 chocolate mochi 13 chocolate mochi 14 chocolate mochi 15 chocolate mochi 16

8. Tak powstałe mochi obtoczyć w kakao i ułożyć w koszulkach na babeczki i od razu podawać. Jeśli planujecie podawać je później, obtoczcie je w kakao bezpośrednio przed podaniem, w przeciwnym razie kakao się rozpuści i będzie wyglądać nieestetycznie. Mochi można przechowywać w lodówce, ale nie zapomnijcie zakryć ich szczelnie folią, bo szybko wysychają i tracą elastyczność!

chocolate mochi 17

Smacznego! 🙂

15 comments

    • koreaprz says:

      Przepraszam, ze dopiero odpisuje. To bedzie gorzka czekolada. Mysle ze wszystko powyzej 60% bedzie zdecydowanie gorzkie. Mozesz wziac inna jesli wolisz mleczna, ale im ciemniejsza tym bardziej czekoladowy smak ^^

  1. Ania says:

    Czy zamiast mąki z ryżu kleistego może być po prostu mąka ryżowa? A jeżeli nie, czy da się tą z ryżu kleistego dostać w sklepie stacjonarnym? Z góry dziękuję

    • koreaprz says:

      Hej! Jesli wezmiesz zwykla ryzowa to nie wyrobisz tego ciasta, bo ono bedzie bardzo sztywne. Zeby osiagnac konsystencje mochi trzeba niestety robic z kleistej 🙁 Czasem znajdzesz ja pod angielska nazwa „glutinous”.

    • Agnieszka says:

      Dałam radę ze zwykłą ryżową ale ciasto robiłam podgrzewając w garnku i mieszając cały czas(i dolewając odrobinę wody gdy robiło się zbyt twarde) przez 30 min.:-)

  2. Jane says:

    Hej,
    W innym przepisie na mochi wyczytałam, ze kulki należy, po uformowaniu ich, jeszcze raz gotować.. i nie jestem pewna czy dobrse przeczytałam.

    • koreaprz says:

      Ja robie tylko tak jak tu w przepisie, a potem zjadam. One juz sa zaparzone w mikrofali. I zawsze dobrze sie potem czuje 😉

    • koreaprz says:

      Mysle, ze bez mikrofali trzeba robic je zupelnie inna metoda, tradycyjna, z gotowaniem na parze. To jednak trwa duzo dluzej i proces bedzie zupelnie inaczej wygladac.

    • koreaprz says:

      No cóż, to przepis na czekoladowe mochi XD Tradycyjny ganache jest robiony właśnie ze śmietaną i masłem, to nie polski wymysł, haha 🙂 Ale jeśli szukasz czegoś bardziej azjatyckiego to polecam tradycyjne mochi z czerwoną fasolą. Zasadniczo, do mochi możesz włożyć dowolne nadzienie, baza na ciasto do mochi będzie identyczna, wystarczy pominąć kakao ^^

  3. Julka says:

    Nie dobre, ciasto wyszło jak pierogowe, lepiej robić to na parze gotując a nie w mikrofali, nie polecam, wypełnienie smakuje jak słaba masa do dekorowania ciast.

    • koreaprz says:

      Hej! 🙂 Dzięki za komentarz. Myślę, że wiele do rzeczy ma tu moc mikrofali. Moja stara była raczej słaba i myślę, że moim błędem było to, że nie zapisałam na ile W to było przyrządzane (myślę że max 600W). Zgodzę się, ze są plusy tradycyjnego parowania, jednak tu raczej chodziło o przepis błyskawiczny 🙂 Sama uwielbiam mochi i często jem kupne, różnią się zależnie od firmy lub knajpki. Jednak to z przepisu najbardziej przypomina mochi z mojej ulubionej restauracji. To kwestia gustu, więc zachęcam do eksperymentow! Również w kwestii smaku, to zdecydowanie nie jest tradycyjne mochi haha. Co do masy – klasyczny czekoladowy ganache, nie wiele mogłabym tu ulepszyć. Polecam użyć dobrej jakości czekolady.

Dodaj komentarz