* Przepis* 떡국 Tteokguk – Zupa Noworoczna

Koreańczycy, podobnie jak Chińczycy, obchodzą uroczystości Nowego Roku Księżycowego, czyli Seollal. Ponieważ to bardzo rodzinne i tradycyjne święto, nie może zabraknąć tradycyjnego jedzenia. Jedną z najbardziej charakterystycznych potraw jest Tteok Guk, czyli zupa z rice cake’ów. Tradycyjnie wierzy się, że dopiero po zjedzeniu miski tej zupy można postarzeć się o rok. Warto wspomnieć, że w Korei kolejne lata do wieku dodaje się po każdym Nowym Roku Księżycowym. Ricecake, którego się używa to długi wałek, który ma symbolizować długowiczność dla świętujących. Póżniej dopiero kroi się go na okrągłe małe kawałki. Niektórzy twierdzą, że te mają symbolizować monety, czyli pomyślność na nowy rok. Co prawda Seollal właśnie za nami, ale komu nie przyda się zdrowie i dobrobyt? 🙂 

tteukguk

Będzie potrzebne:

  • 0,5 kg wołowiny (może być inne mięso)
  • 1 szkl. pokrojonych rice cake‚ów
  • 5 ząbków czosnku
  • pół cebuli przekrojonej na 4
  • 4 łyżki sosu sojowego do zup lub sosu rybnego
  • sól
  • 2 jajka, oddzielnie białka i żółtka
  • 1 arkusz wodorostów nori
  • cebulka dymka
  • sos sojowy
  • olej sezamowy
  • papryczka chili (opcjonalnie)

Przygotowanie:

  1. Świeże wałki rice cake’ów zostawić na 24h do wysuszenia, pokroić w cienkie owalne plasterki.
  2. Wołowine pokroić wpoprzek włókien na wąskie plasterki.
  3. W dużym garnku zagotować 1,5l wody, włożyć pokrojony czosnek, cebulę i mięso. Gotować na małym ogniu aż mięso będzie kruche i miękkie; w międzyczasie należy zbierać szumowiny z powierzchni zupy.
  4. Gdy mięso jest gotowe, należy całą zawartość wyjąć z zupy, mięso zostawić do wystygnięcia – można jeszcze bardziej je rozdrobnić, a następnie wołowinę zamarynować odrobiną sosu sojowego i oleju sezamowego.
  5. Do wywaru wlać 2-4 łyżki sosu rybnego lub sosu sojowego do zup, łyżeczkę oleju sezamowego i sól do smaku, Wrzucić rice cake’i i gotować aż zmiękną. W zależności od wysuszenia, może to być od 3-15 minut.
  6. Do wywaru wlać jedno rozmącone białko i dynamicznie zamieszać. Drugie białko usmażyc jak należnik na suchej nieprzywieralnej patelni. Żółtka usmażyć tą samą metodą. W ten sposób otrzymane naleśniczki pokroić w paseczki.
  7. Nori uprażyć nad palnikiem – ale uwaga! Jest wyjątkowo łatwopalne! Następnie pociąć w paseczki lub skrószyć w woreczku pocierająć.
  8. Zupę z kluseczkami rozlać do miseczek, na wierzchu ułożyć odrobinę doprawionego mięsa, rozdrobnionych wodorostów, pociętego jajka, szczypiorku i posiekanego chili.

Poniewaz nie planowałam wrzucać tego przepisu i w ostatniej chwili postanowiliśmy zrobić zdjęcie, wybaczcie, że jest tak nieatrakcyjne 🙂 Dodatkowo, w tym roku wodorosty wymieniliśmy na inne, więc wygląda troche inaczej niż zazwyczaj. Mimo to, mam nadzieję, że uda się Was skusić. Szczęśliwego Nowego Roku! 🙂

3 comments

  1. Yeong-Jae says:

    Wyszło znakomicie, dziękuję 🙂 Moja dziewczyna (Koreanka) mówi, że gotuję jak Koreańczyk 😀
    A rice cak’i miałem kupne. Na allegro można dostać.

Dodaj komentarz