* Przepis * Makrela duszona z rzodkwią 고등어무조림

15Makrela w Polsce istnieje główie pod postacią wędzoną, w Korei jest traktowana jak pełnoprawna ryba, z której można przygotować wiele rozmaitych potraw. Ma wyjątkowo silny smak, jeśli więc wolicie delikatne białe ryby, możecie wymienić ją na okonia morskiego, doradę bądź nawet dorsza. Pyszna ryba, długo duszona z rzodkwią ma wyjątkowy koreański charakter oraz ognistą nutę. Ciekawi? 🙂

Potrzebne będzie:

  • 1 Makrela świeża (oczyszczona i bez głowy lub filety)
  • 1 Rzodkiew
  • 2 Cebule (duże)
  • Czosnek
  • Imbir
  • 1 Papryczka chili
  • 1 Cebulka dymka
  • Sos sojowy
  • Cukier
  • Gochugaru (płatki chili)

Przygotowanie:

  1. Białą rzodkiew obrać i pokroić w duże kawałki. Ułożyć na dnie nieprzywierającego garnka.5
  2. Dwie cebule obrać i pokroić w grube piórka. Ułożyć na rzodkwi.6
  3. Makrelę oczyścić i pokroić w duże kawałki. Pamiętajcie, że ma mnóstwo ości, więc jeśli się ich obawiacie, najlepiej wybrać filety. Makrelę ułożyć na cebuli.3
  4. Przygotować sos: Wymieszaj ze sobą pół szklanki sosu sojowego, 2 łyżki gochugaru, 2 łyżki cukru, 1 łyżkę posiekanego imbiru oraz mnóstwo posiekanego czosnku – przynajmniej 6 dużych ząbków! 1
  5. Wlać miksturę do ryby a następnie uzupełnić wodą aż do poziomu ryby, tak by jednak trochę z niej wystawała.10
  6. Gotować pod przykryciem pół godziny od zagotowania na niewielkim ogniu.11
  7. Posiekać dymkę i papryczkę chili i bardzo delikatnie wymieszać z rybą.
  8. Odkryć pokrywkę i gotować na wolnym ogniu do wygotowania płynów. 13582312_1229599733746355_1994493056_o

Uwaga! Jeśli istnieje ryzyko, że garnek może przypalić potrawę, spróbujcie super delikatnie przemieszać ją od czasu do czasu. Rzodkiew powinna być mięciutka, dlatego warto poświęcić trochę więcej czasu na wolniutkie pyrkanie 🙂

Ważne! Ryba ma ości – uważajcie! 🙂

Gotowe! Najładniej wyłożyć rzodkiew oddzielnie od ryby w dwóch rzędach i podawać z zupą, kimchi i innymi przystawkami.

Smacznego!

 

One comment

  1. Yeong-Jae says:

    Jak włożyłem do garnka to wyglądało ładnie, ale potem straciło kolor. Tak miało być?
    Ale smaczne było 🙂

Dodaj komentarz