* Przepis * Yangnyeom tongdak 양념통닭

Nie miałam w planach wrzucać tego przepisu do czasu, gdy pewnego dnia ktoś mnie zapytał, czy potrafiłabym zrobić takie „ostre koreańskie skrzydełka w sosie sriracha”. Za ten dyshonor dla koreańskiej kuchni, postanowiłam go jednak dodać, by pokazać, że ten cudowny klasyk wcale nie potrzebuje gotowych tajskich sosów dla dobrych efektów. Jak myślicie? Honor obroniony? 😉 

Yangnyeom tongdak 6

Potrzebne będzie:

  • 1 kg skrzydełek
  • 0,5 szklanki mąki pszennej
  • 0,5 szklanki mążki ryżowej (można zastąpić mączka ziemniaczaną)
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • sól
  • 1 jajko
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka posiekanego imbiru
  • 1/3 szklanki ketchupu
  • 1 łyżka gochujang
  • 2 łyżki miodu lub mulyeot
  • 1 łyżka octu ryżowego
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • sezam
  • pieprz
  • olej do smażenia

Przygotowanie:

  1. Skrzydełka porąbać na mniejsze części i umyć.
  2. W misce wymieszać mąkę z mąką ryżową, solą, proszkiem do pieczenia i jajkiem. Najlepsza do tej mieszanki jest mąka z ryżu kleistego, zazwyczaj w zielonych opakowaniach.
  3. Skrzydełka wymieszać w grudkowatej panierce. Yangnyeom tongdak 1
  4. Na głębokiej patelni lub w garnku rozgrzać olej. Musi być go tyle, żeby zakrywał skrzydełka przynajmniej do połowy!
  5. Skrzydełka smażyć partiami aż lekko zarumienią się z każdej strony. Wyciągnąć na papierowe ręczniki i osuszyć z nadmiaru tłuszczu. Yangnyeom tongdak 2
  6. Ponownie zapanierować usmażone skrzydełka w pozostałej mące i ponownie wrzucić do rozgrzanego oleju aż będą pięknie złote. Yangnyeom tongdak 3
  7. Sos: Posiekany imbir i czosnek podsmażyć przez kilka sekund na 2 łyżkach rozgrzanego oleju. Zdjąć z ognia i bardzo delikatnie, żeby ochronić się przed pryskającym olejem, dodać ketchup, pastę chili, miód, ocet, sos sojowy i odrobinę pieprzu. Postawić na ogniu i podgrzewać aż do pierwszego zagotowania. Dodać pół łyżeczki sezamu.
  8. Usmażone kurczaczki wymieszać z gorącym sosem i podawać z ryżem i… bardzo dużą ilością serwetek 😉 Yangnyeom tongdak 5

Równie fajnie podać panierowane kurczaczki i oddzielnie miseczkę z sosem do maczania.

Jeśli nie przepadacie za skrzydełkami, koniecznie spróbujcie z filetem z kurczaka i otrzymacie wspaniałe pikantne stripsy.

Smacznego!

 

9 comments

  1. Mangomania says:

    Świetny blog, w końcu porządny przepis na rice cakes 😀 myślałaś może o wrzuceniu przepisu na tteokbokki? Byłbaym super szczęśliwa gdyby się taki pojawił xD

    • koreaprz says:

      Dzięki 🙂 Bardzo się ciesze, że komuś się przydaje. Na tteokbokki już tak dawno się zbieram >.< To się tak szybko robi, a ja ciągle je pomijam. Obiecuję, że wkróce wrzucę! 🙂

  2. kinga says:

    O tak tteokbokki sa pyszne tez jestem ciekawa jak je zrobic. Pierwszy raz jadlam je w tym roku jak bylam w Koreii i zakochalam sie w nich tak samo jak w kimchi jegge.
    Swietny blog:)

    • koreaprz says:

      Dziewczyny, blagam, kopnijcie mnie w tylek! Mam dla Was tyle przepisow a nawet jeszcze tteokbokkow nie wrzucilam. Czas nadrobic zaleglosci ^^’

  3. Alex~~ says:

    Czy gochujang ma może jakiś polski odpowiednik? Lub można go czymś zastąpić? Albo wiesz gdzie go kupić? Przepraszam, że pytam ale po prostu nie jestem pewna czy będę miała gdzie go dostać 🙂
    Świetny blog! Dziękuje za wspaniałe przepisy 🙂

    • koreaprz says:

      Pytaj! 🙂 Tylko, ze nie znam odpowiedzi 🙁 To powiedzmy taka ostro-slodka pasta chili lekko ryzowa w smaku. Moze cos by sie znalazlo, ale nic mi nie przychodzi do glowy…

      • koreaprz says:

        Ahh, no tak, czasy sie zmieniaja – na lepsze dla nas! 🙂 Jeszcze pare lat temu moglismy tylko o tym marzyc 🙂 Pamietam jak sprowadzalam chinskie rice cakes do Polski z Belgii i trzeba je bylo moczyc dwie doby przed gotowaniem haha 😉 Wtedy warto bylo miec ten przepis pod reka. Ale moze jeszcze komus sie przyda.

  4. Anita says:

    Przyleciałam do Korei tydzień temu i nie umiem tutaj nic ugotować ! Nawet nie wiesz jak nam życie ratujesz takim blogiem !!! 🙂 Świetny jest i bardzo,bardzo,bardzo przydatny ! 🙂

Dodaj komentarz