Przepis na tartaletki pochodzi z Hong Kongu, ale, co tu dużo mówić, jest jak najbardziej brytyjski. To przecież uproszczone custard tarts z orientalną nutą herbacianą. Przepis jest błyskawiczny, zwłaszcza jeśli użyjemy gotowego ciasta kruchego. Jeśli chcecie zrobić domowe, odsyłam do domowego przepisu.
Będzie potrzebne:
- ok. 350 ml mleka kondensowanego niesłodzonego
- 1/4 szklanki cukru pudru
- 2 jajka
- 1-2 łyżeczki zielonej herbaty matcha w proszku
- kruche ciasto
- (+ masło do wysmarowania foremek)
[wp_ad_camp_2]
Przygotowanie:
1. Foremki do babeczek, wysmarowane masłem, wyłożyć kruchym ciastem.
2. W garnuszku wymieszać mleko, cukier, roztrzepane jajka i herbatę. Podgrzewać na malutkim ogniu intensywnie mieszając aż się zagotują i zaczną gęstnieć.
3. Wylać masę do foremek i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 C na 15 min lub do zarumienienia się ciasta. Gotowe ♥