* Przepis * Dubu Jorim 두부조림 – Smażone tofu w sosie chili

To moja ulubiona wegańska potrawa! Zazwyczaj nie potrafię obejść się bez ryb i mięsa, ale gdybym musiała zostać weganką lub wegetarianką to to danie mogłoby mi wszystko wynagrodzić 🙂 Idealny zamiennik doeji bulgogi dla osób, które nie jadają boczku. Pyszne miękkie tofu z chrupiącą skórką usmażone w bardzo pikantnym sosie. Do tego ryż, sałata i kimchi – wspaniały pożywny posiłek <3

Potrzebne będzie:

  • kostka twardego tofu
  • pół szklanki mąki ziemniaczanej
  • cebulka dymka
  • 2 łyżki pasty gochujang
  • 2 łyżki płatków gochugaru
  • 2 łyżki cukru
  • 1 szklanka wody
  • pół posiekanej cebuli
  • 3 ząbki posiekanego czosnku
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka oleju sezamowego
  • olej roślinny do smażenia
  • opcjonalnie imbir
  • opcjonalnie papryczki chili do dekoracji
  • sezam do dekoracji
  • sałata
  • ryż
  • kimchi

Przygotowanie:

  1. Tofu odsączyć i pokroić w plastry grubości 0,5 cm. Delikatnie wytrzeć nadmiar wody papierowym ręcznikiem.
  2. Plastry tofu obtoczyć w mące ziemniaczanej. (Tego nauczyła mnie chińska szefowa kuchni. Moje smażone tofu zawsze się rozpadało i przyklejało do patelni. Jeśli jednak użyje się skrobi, smażenie stanie się o wiele prostsze, a tofu będzie miało apetyczną i zarumienioną skórkę.)
  3. Na patelni rozgrzać olej i smażyć tofu aż się zarumieni z obu stron.
  4. Usmażone tofu wyciągnąć i odsączyć nadmiar oleju papierowym ręcznikiem.
  5. Gdy tofu stygnie, na patelnie należy wrzucić wszystkie składniki sosu – pastę i płatki chili, sos sojowy, cebule, czosnek, olej sezamowy, cukier, wodę i szczypiorek. Gotować aż sos się zredukuje a cebulka zmięknie.
  6. Włożyć tofu i gotować aż wchłonie większość sosu.
  7. Gotowe! Tofu można posypać dla ozdoby szczypiorkiem, pokrojonymi papryczkami chili i sezamem. Podawać z ryżem, sałatą i kimchi <3

Mniam!

Ps. Filmik również będzie, ale jeszcze nie gotooowy… ^^’

 

One comment

Dodaj komentarz