Bo okazuje się, że to wcale nie takie oczywiste. A jednak bardzo proste 🙂 Koniecznie spróbujcie, bo takie gotowanie po pierwsze zachowuje dużo więcej wartości odżywczych, a po drugie sprawia, że ryż jest smaczny i puszysty, nie sypie się, i łatwiej go używać do azjatyckich dań (kimbap) i jedzenia pałeczkami. Pamiętajcie, że używając ryżu w woreczkach, wylewacie to co najlepsze razem z wodą 🙁
Potrzebne będzie:
- Garnek z grubym dnem lub nieprzywierający
- Pasująca szklana pokrywka
- Miarka
- Ryż (dowolny)
Przygotowanie:
- Dokładnie odmierzamy jedną (lub więcej) miarkę ryżu.
- Ryż płuczemy w zimnej wodzie około 3-4 razy, aż woda będzie czysta. Po każdym razie wodę wylewamy. Uwaga: Ryżu nie należy mocno trzeć, a jedynie delikatnie mieszać i przewracać. Tarcie sprawi, że woda będzie wiecznie mętna. Ciekawostka: Woda z drugiego płukania ryżu jest czasem używana do gotowania zup, a nawet do mycia twarzy!
- Wypłukany i odlany ryż w garnku zalewamy zimną wodą. W zależności od typu ryżu będzie to inna ilość wody i polecam samodzielnie poeksperymentować dla lepszych efektów. Orientacyjnie, polecam:* 1,5 miarki wody na 1 miarkę ryżu arborio (do risotto) lub krótkoziarnistego (do sushi)
* 2 miarki wody na 1 miarkę ryżu długoziarnistego (basmati, jaśminowy, lub zwykły biały ryż)
* 2,5 miarki wody na 1 miarkę ryżu brązowego - Garnek przykryć pokrywką i wstawić na najmniejszym palniku, ale na najmocniejszym gazie.
- NIE OTWIERAĆ przez cały proces gotowania 🙂 To bardzo ważne.
- Gdy woda zacznie się intensywnie gotować, skręcić gaz na najmniejszy i poczekać aż woda się wygotuje. Potrwa to tylko kilka minutek.
- Gdy wody już prawie nie widać, wyłączyć gaz, i trzymać przykryte pokrywką kolejne 10 minut, aż ryż sparuje.
- Teraz można otworzyć pokrywkę, przemieszać ryż i go zjeść 🙂
Jest to najwiarygodniejsza metoda, jeśli tylko macie garnek, który nie przypala… Są metody z palcem, dłonią itd, ale nie do końca sprawdzają się w przypadku innych typów ryżu. Ja już w ogóle nie zaglądam do elektrycznego garnka na ryż i mam nadzieję, że Wam te wskazówki też się przydadzą ^^
Dziękuję za nowy sposób, zawsze gotowałam ryż w woreczkach. teraz będę gotować już zawsze tak 🙂
U mnie też się ten sposób sprawdza 😀
Tylko od razu po zagotowaniu przełączam na mały gaz i czekam aż wyparuje woda.
Nigdy już nie ugotuję ryżu inaczej!
Dziękuję 🙂
Mam pytanie , czy do ryżu dodać soli
nie, ryz bez soli zazwyczaj