* Przepis * Kimchi Bokkeumbap 김치볶음밥 – Ryż smażony z kimchi

I znów klasyka. Danie z resztek 🙂 Najlepiej zrobić je na koniec uczty z bulgogi lub innego smażonego / grillowanego mięska. Wystarczy na patelnie od smażenia dorzucić kimchi i resztki ugotowanego ryżu, i gotowe! Ale nie czekajcie aż nadarzy się okazja. Dla tego dania warto specjalnie ugotować ryż i podsmażyć odrobinę boczku lub kiełbaski. Zobaczcie jakie to proste. Tym razem nie podaję proporcji, dajcie to co macie i doprawcie do smaku.

Potrzebne będzie:

  • Podsmażony boczek / bulgogi / dowolne mięsko lub tłuszcz od smażenia
  • Rozdrobnione kimchi
  • Ugotowany ryż
  • Gochujang
  • Gochugaru
  • Sos sojowy
  • Olej sezamowy
  • Wodorosty nori
  • Jajko
  • Szczypiorek
  • Sezam

Przygotowanie:

  1. Na rozgrzany tłuszcz z mięsem wrzucamy kimchi i smażymy aż zmieni kolor na jaśniejszy.
  2. Dodajemy gochugaru, gochujang i sos sojowy. Smażymy mieszając.
  3. Gdy kimchi zaczyna lekko się przysadzać, dodajemy olej sezamowy i mieszamy. Olej sezamowy łatwo się pali, więc nie należy smażyć na nim zbyt długo.
  4. Dodajemy ugotowany ryż i mieszamy, aż znikną wszystkie grudki. Jeśli jest zbyt suchy, możemy dolać soku spod kimchi,
  5. Na osobnym palniku prażymy nori. Trzymamy je nad palnikiem często zmieniając prażony fragment. Uwaga, nie wkładajcie w ogień bo jest łatwopalne.
  6. Nori wkruszamy do ryżu. Poznacie czy jest dobrze uprażone po tym, że bardzo łatwo się kruszy. Mieszamy dokładnie.
  7. Przekładamy ryż do miski i smażymy na patelni jajko sadzone.
  8. Przykrywamy je pokrywką, żeby ścięło się równomiernie od góry, pozostawiając płynne żółtko.
  9. Jajko układamy na ryżu, posypujemy posiekanym szczypiorkiem i sezamem.

Smacznego! 🙂

Dodaj komentarz