* Przepis * Maejakgwa 매작과

Maejakgwa to małe imbirowe chruściki, serwowane są na specjalne okazje. Można postarać się o bardziej wymyślne, wielokolorowe lub warstwowe, ale te podstawowe , pokryte syropem i orzeszkami piniowymi są równie pyszne i wyglądają efektownie. Składają się z kilku prostych składników, więc możecie łatwym sposobem wyczarować coś koreańskiego i tradycyjnego korzystając wyłącznie ze składników z domowej szafki 🙂

Potrzebne będzie:

  • 1 szklanka mąki
  • kawałek imbiru
  • 1/4 szklanki wody + pół szklanki wody
  • szczypta soli
  • 0,5 szklanki cukru
  • Opcjonalnie:
  • orzeszki piniowe lub inne orzechy
  • barwniki (np. matcha lub barwniki spożywcze, w Korei używana jest bylica)

 

Przygotowanie:

  1. Imbir obrać, zetrzeć lub zmiksować i zalać 1/4 szklanki wody. Odstawić.
  2. Cukier wsypać do garnka razem z 0,5 szklanki wody i zagotować nie mieszając. Zmniejszyć ogień i gotować aż syrop lekko zgęstnieje (ok. 10-15 minut) 
  3. Wodę z imbirem przelać przez sitko. 
  4. W misce wymieszać mąkę, szczyptę soli i wodę imbirową. Zagnieść jędrne ciasto. Jeśli jest za rzadkie i się klei, dosypać mąki. 
  5. Jeśli robimy wielokolorowe ciasteczka, to należy otrzymane ciasto podzielić i każdą z części wymieszać z innym barwnikiem. 
  6. Ciasto cieniutko rozwałkować, podsypując mąką, żeby się nie kleiło. Wykroić prostokąt i podzielić go na paski ok. 2 cm x 5 cm.
  7. W każdym paseczku zrobić 3 podłużne nacięcia. Najlepiej, najpierw złożyć je na pół. Środkowe nacięcie powinno być najdłuższe. 
  8. Zapleść ciastka, przeciągając koniec paska przez środkowe nacięcie i naciągając. 
  9. Usmażyć na głębokim oleju, aż przestaną być miękkie. (ok. 1 minuty) 
  10. Ciasteczka wrzucić do syropu i dokładnie obtoczyć. Posypać orzeszkami. 

3 comments

    • koreaprz says:

      Hej! Jest lekko twardo, kruche. Po zamoczeniu w syropie powinny nasiaknac ale zdecydowanie miekkie nie sa 😉

Dodaj komentarz