[Przepis] Ricecakes 가래떡 domowej roboty

Kupne są w Polsce niemal niemożliwe do dostania, dlatego chcę Wam pokazać jak samemu zrobić rice cakes w domu. Z pomocą paru Koreanek i po wielu próbach udało mi się znaleźć przepis na najlepsze domowe rajskejki. Wykorzystacie je w takich potrawach jak dukbokki, galbi jjim czy tteok guk.

Potrzebne będą:

2 szklanki mąki ryżowej
1 szklanka kleistej mąki ryżowej (glutinous rice flour)
1,25 szklanki letniej wody
1 łyżeczka soli
(+ ok. pół litra wody do gotowania
+ kilka kropel oleju sezamowego do smarowania)

Przygotowanie:

1. W urządzeniu do gotowania na parze lub w garnku zagotować pół litra wody.

2. W międzyczasie, w misce wymieszać mąkę z solą. Dolać letniej wody i wymieszać łyżką. Powinna powstać grudkowata masa.

ricecake mąka z wodą

3. Mąkę przesypać na wilgotną gazę i umieścić w naczyniu do gotowania na parze lub na sitku umieszczonym w garnku z gotującą się wodą. Przykryć i gotować 20 minut.

4. Zaparzoną mąkę przesypać na stół i wyrabiać przez 15-20 minut, aż stanie się plastyczna i grudki połączą się w jednolitą masę.

UWAGA: Mąka jest super gorąca! Najlepiej zabezpieczyć ręce dwiema parami rękawic!

RADA: Żeby przy wyrabianiu ciasto nie kleiło się do rąk, należy co jakiś czas pokrywać ręce i blat wodą z paroma kroplami oleju sezamowego.

5. Wyrobione ciasto ukulać w długie wałki o średnicy ok 1,5 cm i pociąć na ok 5 cm-kawałki.

6. Ricecakes można w takiej postaci gotować w sosach lub zamrozić i przechowywać przez długi czas.

9 comments

  1. AmbrozjaQ says:

    Bardzo się cieszę, że trafiłam na tego bloga. 🙂 Poświęconego wyłącznie kuchni koreańskiej w języku polskim. Na pewno skorzystam z niejednego przepisu zamieszczonego tutaj.
    Serdecznie pozdrawiam 😉
    Ps: Dodatkowo podoba mi się prosta, czytelna grafika i nazwa bloga ;D

    • koreaprz says:

      Oczywiscie, możesz użyc, ale wtedy masa bedzie bardzo twarda i mozesz nie dac rady wyrobic jej recznie na kleiste miekkie ciasto. Jesli masz dostep do maszyny do robienia chleba to byloby super jej uzyc do wyrobienia go za Ciebie. Tak naprawde powinno sie uzywac tylko zwyklej maki, ale z powodow technicznych, lepiej uzyc mieszanej.

  2. Agnieszka says:

    OOOO!!! Super! Wresznie znalazłam stronę o koreańskiej kuchni! ^^ Super, że prowadzisz tego bloga 🙂 Dziękuję :**

    • koreaprz says:

      Mysle ze jesli dasz samej kleistej to wyjdzie Ci konsystencja mochi. Beda bardzo kleiste i za miekkie. Juz lepiej dac sama zwykla ryzowa, z tym, ze bedzie bardzo ciezko to ubic recznie.

    • koreaprz says:

      Oczywiscie! Ja wlasnie tak robie, bo mam specjalne siteczko w komplecie do gotowania na parze w moim rice cookerze. Jak najbardziej mozesz tak zrobic 🙂

Dodaj komentarz