* Przepis * Kimchi Jjigae 김치 찌개 – zupa z kimchi

Jeśli zastanawiacie się co zrobić z resztkami mocno przekiszonego kimchi i sokiem z dna słoika to kimchi jjigae będzie najlepszym rozwiązaniem. Jjigae to rodzaj gęstej koreańskiej zupy. Dzisiaj używam tłustej wieprzowiny, bo najlepiej pasuje do ostrego kimchi. Kimchi jjiggae może się jednak obyć bez mięsa, jeśli użyjecie tuńczyka z puszki, rybnego wywaru lub dashi. Istnieje także wegetariańskie i wegańskie kimchi jjigae z kombu dashi. 

Potrzebne będzie:

  • szklanka pokrojonego kimchi
  • pół szklanki soku z kimchi
  • 200 g tłustej wieprzowiny (boczek lub karkówka)
  • 3 ząbki czosnki
  • kawałek świeżego imbiru
  • cebulka dymka
  • pół kostki twardego tofu
  • szklanka wody
  • łyżka oleju
  • łyżka gochugaru lub gochujang
  • odrobina pieprzu 

Przygotowanie:

  1. Mięso pokroić w dużą kostkę, tofu pokroić w plastry. Imbir i czosnek posiekać. Szczypiorek pokroić w duże kawałki. 
  2. Rozgrzać trochę oleju w garnku i wrzucić mięso oraz kimchi z sokiem. Dodać pieprz i gochugaru i gotować ok. 10 minut pod przykryciem.
  3. Dodać czosnek, imbir i wodę i gotować aż mięso zmięknie (ok. 1 godziny lub dłużej). Najlepiej gotować na małym ogniu pod przykryciem, dzięki temu nie wygotuje się tak szybko. Uważajcie jednak, żeby nie wykipiało.
  4. Gdy zupa jest gotowa, dodać plastry tofu i szczypiorek. Gotować jeszcze 5 minut, żeby tofu przeszło smakiem. 

Kimchi jjigae najlepiej podawać z miseczką ryżu. Ja dzisiaj pochłaniam z kimbapem z tuńczykiem. Pycha! <3

 

2 comments

Dodaj komentarz