* Przepis * Bibim Guksu 비빔국수 Pikantny makaron na zimno

To pierwsza koreańska potrawa jaką zrobiłam po wielkanocnym obżarstwie. Jest lekka, pożywna i odświeżająca. Idealna po tak ogromnej dawce mięsa i tłuszczu ^^’ Jej zaletą jest to, że można wrzucić dowolne dodatki – podobnie jak w Bibimbap, czyli mieszanym ryżu. Najlepiej użyć makaronów pszennych lub gryczanych, ale ponieważ ta potrawa to kolejne czyszczenie lodówki, weźcie co macie 🙂 

Potrzebne będzie:

  • makaron (porcja dla 2-3 osób)
  • ogórek
  • ugotowane jajko
  • kimchi
  • wodorosty nori
  • cebulka dymka
  • ew. marchewka, kapusta lub inne warzywa
  • 2-3 łyżki gochujang (pasta chili)
  • 2 łyżki octu ryżowego lub innego białego
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżka gochugaru (płatki chili)
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżka oleju sezamowego
  • 1 ząbek czosnku
  • sezam do posypania
  • opcjonalnie 1-2 łyżki wody

Przygotowanie:

  1. Makaron ugotować. Odcedzić i wypłukać w zimnej wodzie. Podajemy go na zimno.
  2. Wszystkie przyprawy i posiekany czosnek dokładnie wymieszać w miseczce (gochugaru, gochujang, sos sojowy, olej sezamowy, ocet, woda, cukier).
  3. Ogórka, kimchi, szczypiorek drobno pokroić.
  4. Nori uprażyć nad palnikiem lub na suchej patelni. Pokruszyć lub pociąć nożyczkami.
  5. Wszystkie składniki ułożyć w okręgu na makaronie, ugotowane jajko przekroić i ułożyć na środku. Wszystko polać sosem i posypać sezamem.

Gotowe! <3

Dodaj komentarz