* Przepis * 열무김치 Yeolmu Kimchi

Yeolmu Kimchi lub Yeolmu Mul Kimchi to kimchi zrobione z młodej rzodkwi, a przede wszystkim z jej liści. Jedzenie liści rzodkwi w Polsce nie jest szczególnie popularne, chociaż coraz częściej można usłyszeć o sałatkach i pesto z liści rzodkiewek. I bardzo dobrze, ponieważ liście rzodkwi zawierają dużo więcej wartości odżywczych niż sam korzeń – jak zwykle Koreańczycy wiedzą co dobre 🙂 Nic się nie marnuje. Liście są bogate w witaminę C, fosfor, żelazo i wapń, a także glukozynolany znane z właściwości przeciwrakowych. 

Ok, rozumiem, że dostać młodą białą rzodkiew w Polsce jest raczej niewykonalne. Ja w ogródku, a w zeszłym roku w dużej donicy, sama zasadziłam sobie rzodkiew i pozbierałam na wiosnę, gdy była jeszcze młoda. Przynajmniej jest pewność, że nie będzie skażona chemią 🙂

Yeolmu kimchi to najbardziej popularna forma kimchi na lato. Można podawać je zalane zimną wodą lub solanką, przypomina wtedy zupę z kimchi, stąd nazwa yeolmu mul kimchi. 

Potrzebne będzie:

  • dwa duże pęczki młodych rzodkwi z liśćmi
  • opcjonalnie kilka listków młodej kapusty
  • 1/4 szklanki soli morskiej
  • czerwona i zielona papryczka chili
  • mała cebula
  • cebulka dymka (zielone części)
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 łyżki gochugaru
  • 1/4 szklanka sosu rybnego
  • 1 łyżka mąki ryżowej
  • 1 łyżka cukru
  • 1 szklanka wody
  • 1 łyżeczka posiekanego imbiru

Przygotowanie:

  1. Liście przebrać, pokroić w kawałki około 5cm. Wypłukać. 
  2. Mokre liście zasypać dokładnie solą, najlepiej warstwami. Zostawić w misce na 30 minut. Liście trzeba traktować delikatnie, żeby nie były obite, bo zmieniają smak na trawiasty. 
  3. Po 30 minutach przemieszać delikatnie i zostawić na kolejne 30 minut. 
  4. W międzyczasie w garnuszku wymieszać szklankę wody z mąka i zagotować. Gotować przez ok. 2 minuty od momentu zagotowania i zgęstnienia, pilnując żeby nie było grudek. Dosypać cukier. Odstawić do ostygnięcia. 
  5. Posiekać lub zmielić imbir i czosnek. Cebule pokroić w piórka, papryczki w plasterki, szczypior przekroić wzdłuż i pokroić na 5cm paski. 
  6. Rzodkiew dokładnie, kilkakrotnie wypłukać w wodzie, odcedzić na sitku. 
  7. Przestudzony kleik ryżowy wymieszać z gochugaru i z sosem rybnym, Wymieszać z warzywami i odcedzonymi liśćmi. 
  8. Włożyć do pojemnika, można zalać zimną wodą wymieszaną z solą (łyżeczka soli na szklankę wody), żeby uzyskać wodne kimchi.
  9. Można jeść od razu lub po paru dniach. Przechowywać w lodówce.

Dodaj komentarz

* Wymagane

*

Wyrażam zgodę

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.