Yeolmu Kimchi lub Yeolmu Mul Kimchi to kimchi zrobione z młodej rzodkwi, a przede wszystkim z jej liści. Jedzenie liści rzodkwi w Polsce nie jest szczególnie popularne, chociaż coraz częściej można usłyszeć o sałatkach i pesto z liści rzodkiewek. I bardzo dobrze, ponieważ liście rzodkwi zawierają dużo więcej wartości odżywczych niż sam korzeń – jak zwykle Koreańczycy wiedzą co dobre 🙂 Nic się nie marnuje. Liście są bogate w witaminę C, fosfor, żelazo i wapń, a także glukozynolany znane z właściwości przeciwrakowych.
Ok, rozumiem, że dostać młodą białą rzodkiew w Polsce jest raczej niewykonalne. Ja w ogródku, a w zeszłym roku w dużej donicy, sama zasadziłam sobie rzodkiew i pozbierałam na wiosnę, gdy była jeszcze młoda. Przynajmniej jest pewność, że nie będzie skażona chemią 🙂
Yeolmu kimchi to najbardziej popularna forma kimchi na lato. Można podawać je zalane zimną wodą lub solanką, przypomina wtedy zupę z kimchi, stąd nazwa yeolmu mul kimchi.
Potrzebne będzie:
- dwa duże pęczki młodych rzodkwi z liśćmi
- opcjonalnie kilka listków młodej kapusty
- 1/4 szklanki soli morskiej
- czerwona i zielona papryczka chili
- mała cebula
- cebulka dymka (zielone części)
- 4 ząbki czosnku
- 2 łyżki gochugaru
- 1/4 szklanka sosu rybnego (sosu sojowego dla wersji wegańskiej)
- 1 łyżka mąki ryżowej
- 1 łyżka cukru
- 1 szklanka wody
- 1 łyżeczka posiekanego imbiru
Przygotowanie:
- Liście przebrać, pokroić w kawałki około 5cm. Wypłukać.
- Mokre liście zasypać dokładnie solą, najlepiej warstwami. Zostawić w misce na 30 minut. Liście trzeba traktować delikatnie, żeby nie były obite, bo zmieniają smak na trawiasty.
- Po 30 minutach przemieszać delikatnie i zostawić na kolejne 30 minut.
- W międzyczasie w garnuszku wymieszać szklankę wody z mąka i zagotować. Gotować przez ok. 2 minuty od momentu zagotowania i zgęstnienia, pilnując żeby nie było grudek. Dosypać cukier. Odstawić do ostygnięcia.
- Posiekać lub zmielić imbir i czosnek. Cebule pokroić w piórka, papryczki w plasterki, szczypior przekroić wzdłuż i pokroić na 5cm paski.
- Rzodkiew dokładnie, kilkakrotnie wypłukać w wodzie, odcedzić na sitku.
- Przestudzony kleik ryżowy wymieszać z gochugaru i z sosem rybnym (lub sojowym), wymieszać z warzywami i odcedzonymi liśćmi.
- Włożyć do pojemnika, można zalać zimną wodą wymieszaną z solą (łyżeczka soli na szklankę wody), żeby uzyskać wodne kimchi.
- Można jeść od razu lub po paru dniach. Przechowywać w lodówce.
Ten przepis znajduje się w kategorii wegetariańskie, stąd moje pytanie: jak zrobić wegetariański (!) sos rybny?
Masz racje! Straszne przeoczenie. Dzieki za cynk! Juz edytuje 🙂