[Przepis] Dak galbi 닭갈비

Dakgalbi to potrawa idealna na imprezy. Ostra, aromatyczna i prosta w przygotowaniu. Możecie wykorzystać do niej mięso z kurzych udek, piersi lub skrzydełka.

Potrzebne będzie:

  • 0,5 kg wyfiletowanych udek lub piersi z kurczaka
  • 1 duży słodki ziemniak
  • 0,5 kg kapusty
  • cebula
  • marchewka
  • garść ricecakes
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 0,5 łyżeczki pieprzu
  • niecała główka czosnku
  • 1 łyżka posiekanego imbiru
  • 2 łyżki gochujang (pasty chili)
  • 2 łyżki gochugaru (płatków chili)
  • 0,5 szklanki mirinu (lub wody z łyżeczką cukru)

Przygotowanie:

1. Mięso pokroić (lub porąbać tasakiem jeśli to skrzydełka^^’) na mniejsze kawałki. Posypać pieprzem, dodać sos sojowy, wymieszać i odłożyć.

2. Przygotować sos. Wymieszać w misce gochujang, gochugaru, imbir, posiekany czosnek i mirin.

3. Warzywa pokroić w dużą kostkę, kapustę w duże kawałki. Ułożyć na dużej nieprzywierającej patelni w kolejności kapusta, warzywa,  mięso, sos.

4. Gotować pod przykryciem na małym ogniu aż mięso będzie miękkie. Na 5 minut przed podaniem dołożyć ricecakes i gotować razem.

Dak Galbi z udek gotowanie

5. Dak galbi najlepiej podawać z dużą ilością ryżu, ponieważ jest BARDZO ostre! Doskonale smakuje w towarzystwie kimchi 🙂

Smacznego!

This entry was posted in Kurczak.

Dodaj komentarz