Dakgalbi to potrawa idealna na imprezy. Ostra, aromatyczna i prosta w przygotowaniu. Możecie wykorzystać do niej mięso z kurzych udek, piersi lub skrzydełka.
Potrzebne będzie:
- 0,5 kg wyfiletowanych udek lub piersi z kurczaka
- 1 duży słodki ziemniak
- 0,5 kg kapusty
- cebula
- marchewka
- garść ricecakes
- 3 łyżki sosu sojowego
- 0,5 łyżeczki pieprzu
- niecała główka czosnku
- 1 łyżka posiekanego imbiru
- 2 łyżki gochujang (pasty chili)
- 2 łyżki gochugaru (płatków chili)
- 0,5 szklanki mirinu (lub wody z łyżeczką cukru)
[wp_ad_camp_2]
Przygotowanie:
1. Mięso pokroić (lub porąbać tasakiem jeśli to skrzydełka^^’) na mniejsze kawałki. Posypać pieprzem, dodać sos sojowy, wymieszać i odłożyć.
2. Przygotować sos. Wymieszać w misce gochujang, gochugaru, imbir, posiekany czosnek i mirin.
3. Warzywa pokroić w dużą kostkę, kapustę w duże kawałki. Ułożyć na dużej nieprzywierającej patelni w kolejności kapusta, warzywa, mięso, sos.
4. Gotować pod przykryciem na małym ogniu aż mięso będzie miękkie. Na 5 minut przed podaniem dołożyć ricecakes i gotować razem.
5. Dak galbi najlepiej podawać z dużą ilością ryżu, ponieważ jest BARDZO ostre! Doskonale smakuje w towarzystwie kimchi 🙂
Smacznego!