* Przepis * 김치전 Kimchijeon – Placki z kimchi

Wow. To była długa przerwa ^^' Po 2 latach wracam z plackami z kimchi – inaczej kimchi buchimgae. Bardzo szybki przepis, dzięki któremu wykorzystacie mocno dojrzale i kwaśne kimchi z dna słoika. Mimo, że długo nie pisałam, to jednak kuchnia koreańska jest u nas na co dzień, a kimchi to ulubione „warzywo” mojego 2latka. Kimchijeon robię dla niego na snacka lub jako przystawkę do naszych posiłków. Zobaczcie jakie to proste.

Potrzebne będzie:

  • 0,5 szklanki posiekanego kimchi
  • 0,5 pęczku cebulki dymki
  • 2 czubate łyżki mąki pszennej
  • 1 czubata łyżka mąki ryżowej lub ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 jajko (opcjonalnie)
  • 1/3 szklanki zimnej wody
  • 2 łyżki soku z kimchi
  • Olej do smażenia

Przygotowanie:

1. Jajko rozmącić, dodać oba rodzaje mąki, cukier, wodę, sok z kimchi.

2. Dorzucić posiekane kimchi i posiekany szczypior/dymki. Wymieszać.

3. Na patelni rozgrzać olej. Aby naleśnik był chrupiący, oleju powinno być dużo.

4. Na rozgrzany olej wyłożyć masę i rozprowadzić równomiernie. Smażyć na średnim ogniu, do momentu gdy zacznie się rumienić. Przewrócić i smażyć na drugiej stronie.

5. Polecam pociąć na małe kawałki za pomoca nożyczek kuchennych.

6. Najlepiej smakuje maczany w sosie. Przepis poniżej.

Dip do maczania:

  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżka wody
  • 1 łyżeczka octu (najlepiej ryżowego)
  • niecała łyżeczka cukru
  • Ziarna sezamu

Wszystkie składniki wymieszać w miseczce.

Smacznego!

4 comments

  1. Yeong-jae says:

    Cóż za niespodzianka i zbieg okoliczności! Wczoraj właśnie zrobiłem kimchi, jak zawsze z przepisu stąd. Jak się ukisi to już wiem na co pójdzie pierwsza część

  2. MK says:

    Oesu, w końcu *.* z powodu pandemii przetestowałam prawie wszystkie przepisy i każdy był pyszny. Mam nadzieję, że nie będą to ostatnie nowe przepisy z nieceprliwością czekam na kolejne 🙂

Dodaj komentarz