* Przepis * 두부김치 Dubu Kimchi – Gotowane tofu z kimchi

Dubu kimchi to połączenie ciepłego miękkiego tofu ze smażonym kimchi. Super jako przekąska, ale z miską ryżu i zupą lub innym dodatkiem stworzy świetny główny posiłek. Uwielbiany do soju – i może coś w tym jest.

Potrzebne będzie:

  • Kostka tofu
  • Szklanka pokrojonego kimchi
  • Pół szklanki tłustej wieprzowiny (świeży boczek, karkówka lub łopatka)
  • Pół cebuli
  • 2 cebulki dymki
  • 2 ząbki czosnku
  • Kawałek imbiru
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżeczki gochujang (pasty chili)
  • 1 łyżeczka brązowego cukru
  • 1 łyżeczka oleju sezamowego
  • Ziarna sezamu do posypania

Przygotowanie:

1. Zagotować garnek wody. W tym czasie pokroić mięso, kimchi, posiekać cebulę, czosnek, imbir i dymkę.

2. Kimchi, mięso i posiekane warzywa wrzucić do dużej patelni lub woka. Dodać wszystkie pozostałe składniki poza tofu. Smażyć na średnim ogniu tak długo, aż mięso będzie dobre, a płyn w całości odparuje.

3. W tym czasie tofu odpakować, przekroić na pół i wrzucić do wrzątku na 4-5 min. Odcedzić i pokroić w grube plastry.

4. Plastry ułożyć na talerzu w okręgu lub nachodząco na siebie, a po środku nałożyć usmażone kimchi. Posypać sezamem i opcjonalnie dodatkowym szczypiorem.

Uwagi:

  • Polecam użyć tofu z lodówek (w plastikowych pudełkach), a nie takiego w kartoniku z długim terminem. To dlatego, że ma dużo bardziej zwartą strukturę i nie rozpadnie się podczas gotowania, krojenia i układania.
  • Tofu do tego przepisu można gotować, ale także smażyć.
  • Super pasuje z orzeźwiającymi ogórkami (które postaram się kiedyś wrzucić na bloga) oraz prostymi zupami typu doenjang jjigae czy miso.
  • Można przyrządzić bez mięsa, jeśli wolisz wersję wegetariańską (i posiadasz kimchi bez sosu rybnego)

Smacznego!

One comment

  1. Magdalena says:

    Strasznie się cieszę że trafiłam na tą stronę akurat jak zainteresowałam się koreańską kuchnią Twoje przepisy są bardzo smaczne oby tak dalej !!

Dodaj komentarz