Dubu kimchi to połączenie ciepłego miękkiego tofu ze smażonym kimchi. Super jako przekąska, ale z miską ryżu i zupą lub innym dodatkiem stworzy świetny główny posiłek. Uwielbiany do soju – i może coś w tym jest.
Potrzebne będzie:
- Kostka tofu
- Szklanka pokrojonego kimchi
- Pół szklanki tłustej wieprzowiny (świeży boczek, karkówka lub łopatka)
- Pół cebuli
- 2 cebulki dymki
- 2 ząbki czosnku
- Kawałek imbiru
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżeczki gochujang (pasty chili)
- 1 łyżeczka brązowego cukru
- 1 łyżeczka oleju sezamowego
- Ziarna sezamu do posypania
Przygotowanie:
1. Zagotować garnek wody. W tym czasie pokroić mięso, kimchi, posiekać cebulę, czosnek, imbir i dymkę.
2. Kimchi, mięso i posiekane warzywa wrzucić do dużej patelni lub woka. Dodać wszystkie pozostałe składniki poza tofu. Smażyć na średnim ogniu tak długo, aż mięso będzie dobre, a płyn w całości odparuje.
3. W tym czasie tofu odpakować, przekroić na pół i wrzucić do wrzątku na 4-5 min. Odcedzić i pokroić w grube plastry.
4. Plastry ułożyć na talerzu w okręgu lub nachodząco na siebie, a po środku nałożyć usmażone kimchi. Posypać sezamem i opcjonalnie dodatkowym szczypiorem.
Uwagi:
- Polecam użyć tofu z lodówek (w plastikowych pudełkach), a nie takiego w kartoniku z długim terminem. To dlatego, że ma dużo bardziej zwartą strukturę i nie rozpadnie się podczas gotowania, krojenia i układania.
- Tofu do tego przepisu można gotować, ale także smażyć.
- Super pasuje z orzeźwiającymi ogórkami (które postaram się kiedyś wrzucić na bloga) oraz prostymi zupami typu doenjang jjigae czy miso.
- Można przyrządzić bez mięsa, jeśli wolisz wersję wegetariańską (i posiadasz kimchi bez sosu rybnego)
Smacznego!