Dubu kimchi to połączenie ciepłego miękkiego tofu ze smażonym kimchi. Super jako przekąska, ale z miską ryżu i zupą lub innym dodatkiem stworzy świetny główny posiłek. Uwielbiany do soju – i może coś w tym jest.
Potrzebne będzie:
- Kostka tofu
- Szklanka pokrojonego kimchi
- Pół szklanki tłustej wieprzowiny (świeży boczek, karkówka lub łopatka)
- Pół cebuli
- 2 cebulki dymki
- 2 ząbki czosnku
- Kawałek imbiru
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżeczki gochujang (pasty chili)
- 1 łyżeczka brązowego cukru
- 1 łyżeczka oleju sezamowego
- Ziarna sezamu do posypania
Przygotowanie:
1. Zagotować garnek wody. W tym czasie pokroić mięso, kimchi, posiekać cebulę, czosnek, imbir i dymkę.
2. Kimchi, mięso i posiekane warzywa wrzucić do dużej patelni lub woka. Dodać wszystkie pozostałe składniki poza tofu. Smażyć na średnim ogniu tak długo, aż mięso będzie dobre, a płyn w całości odparuje.
3. W tym czasie tofu odpakować, przekroić na pół i wrzucić do wrzątku na 4-5 min. Odcedzić i pokroić w grube plastry.
4. Plastry ułożyć na talerzu w okręgu lub nachodząco na siebie, a po środku nałożyć usmażone kimchi. Posypać sezamem i opcjonalnie dodatkowym szczypiorem.
Uwagi:
- Polecam użyć tofu z lodówek (w plastikowych pudełkach), a nie takiego w kartoniku z długim terminem. To dlatego, że ma dużo bardziej zwartą strukturę i nie rozpadnie się podczas gotowania, krojenia i układania.
- Tofu do tego przepisu można gotować, ale także smażyć.
- Super pasuje z orzeźwiającymi ogórkami (które postaram się kiedyś wrzucić na bloga) oraz prostymi zupami typu doenjang jjigae czy miso.
- Można przyrządzić bez mięsa, jeśli wolisz wersję wegetariańską (i posiadasz kimchi bez sosu rybnego)
Smacznego!
Strasznie się cieszę że trafiłam na tą stronę akurat jak zainteresowałam się koreańską kuchnią Twoje przepisy są bardzo smaczne oby tak dalej !!