Ssamjang to bardzo popularna pasta, używana w Korei jako dodatek do mięs i innych dań lub jako dip do maczania świeżych warzyw. Jest słona i ostra zarazem, bardzo aromatyczna – dodaje potrawom charakterystyczny azjatycki smaczek. Sławę zyskała dzięki bulgogi, z którym tworzy idealny smakowy duet. Pastę można kupić gotową, ale to wydaję się zbędnym wydatkiem, ponieważ bardzo łatwo zrobić ją samemu w domu. Oto przepis!
Składniki:
- 1 łyżka gochujang (pasta chili)
- 2 łyżki doenjang (pasta sojowa)
- 1 łyżeczka brązowego cukru
- 1 ząbek czosnku bardzo drobno posiekanego
- 1 łyżka posiekanej cebulki dymki
- 1 łyżka oleju sezamowego
- 0,5 łyżki podprażonych ziaren sezamu
[wp_ad_camp_2]
Przygotowanie:
Wszystkie składniki dokładnie mieszamy i gotowe! Otrzymaliśmy pyszną pastę ssamjang 🙂
Zrobiłam dziś pastę z Twojego przepisu po raz drugi. Tym razem modyfikując nieco przepis i zamiast brązowego cukru dodałam łyżeczkę płynnego miodu – polecam w tej formie, nic nie chrzęści w zębach 🙂 Dodaję ją zamiast czystej pasty chilli do mojego bibimbap.
Fantastyczny pomysl! Tez tak zrobie nastepnym razem. Dzieki 🙂