[Przepis] Pasta ssamjang 쌈장

Pasta ssamjang

Pasta ssamjang

Ssamjang to bardzo popularna pasta, używana w Korei jako dodatek do mięs i innych dań lub jako dip do maczania świeżych warzyw. Jest słona i ostra zarazem, bardzo aromatyczna – dodaje potrawom charakterystyczny azjatycki smaczek. Sławę zyskała dzięki bulgogi, z którym tworzy idealny smakowy duet. Pastę można kupić gotową, ale to wydaję się zbędnym wydatkiem, ponieważ bardzo łatwo zrobić ją samemu w domu. Oto przepis!

Składniki:

  • 1 łyżka gochujang (pasta chili)
  • 2 łyżki doenjang (pasta sojowa)
  • 1 łyżeczka brązowego cukru
  • 1 ząbek czosnku bardzo drobno posiekanego
  • 1 łyżka posiekanej cebulki dymki
  • 1 łyżka oleju sezamowego
  • 0,5 łyżki podprażonych ziaren sezamu

Przygotowanie:

Wszystkie składniki dokładnie mieszamy i gotowe! Otrzymaliśmy pyszną pastę ssamjang 🙂

2 comments

  1. Kasia says:

    Zrobiłam dziś pastę z Twojego przepisu po raz drugi. Tym razem modyfikując nieco przepis i zamiast brązowego cukru dodałam łyżeczkę płynnego miodu – polecam w tej formie, nic nie chrzęści w zębach 🙂 Dodaję ją zamiast czystej pasty chilli do mojego bibimbap.

Dodaj komentarz