[Przepis] Doeji bulgogi 돼지불고기

doeji bulgogi

Mmm…. ♥ To jedyny boczek jaki zjedzą nawet najgorsi przeciwnicy tłuszczu w mięsie. Jest ostry i absolutnie przepyszny, i choć robię go od dawna, zawsze tak samo zachwyca gości i domowników. Koniecznie spróbujcie!

Potrzebne będzie:

  • 200 g świeżego boczku
  • pół niewielkiej cebuli
  • 4 duże ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka posiekanego imbiru
  • 3 cebulki dymki lub gruby szczypior
  • 1 łyżka brązowego cukru
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • szczypta pieprzu
  • 2 łyżeczki oleju sezamowego
  • 1 łyżka gochugaru (płatków chili)
  • 2 łyżki gochujang (pasty chili)

Podanie:

  • sałata i/lub zielone liściaste warzywa
  • ziarna sezamu do posypania
  • ugotowany ryż
  • kimchi
  • opcjonalnie świeży czosnek i ostre papryczki

Uwaga: Doeji bulgogi to grillowany boczek na ostro. Można oddzielnie przygotować sos, zamarynować w nim mięso, a następnie zagrillować je na grillu lub grillu elektrycznym. W domowych warunkach można przygotować wszystko razem na dużej patelni lub woku, tak jak ja.

Przygotowanie:

1. Boczek pokroić w plastry grubości ok. 5-7 mm lub w niewielkie kostki.

boczek na doeji bulgogi

2. Dodać posiekany czosnek, imbir, pokrojoną cebulę i przyprawy. Włączyć ogień i smażyć aż sos się zredukuje, a mięso będzie miękkie i usmażone. Przed podaniem posypać sezamem.

doeji bulgogi składnikidoeji bulgogi z woka

3. Można zjeść samo z ryżem lub w paczuszkach z sałaty i zieleniny, do których każdy z biesiadników wkłada kawałek mięsa, trochę ryżu, kimchi i opcjonalnie kawałek papryczki lub czosnek. To idealne danie na imprezową integrację. Smacznego!

5 comments

  1. Habanero says:

    Moje ulubione równiez ale sie chyba nim juz objadłem bo z rok czasu co jakiś czas szaleje na woku z tym boczkiem:-) Po proszę o jakiś nowy fajny przepis 🙂

Dodaj komentarz