Mmm…. ♥ To jedyny boczek jaki zjedzą nawet najgorsi przeciwnicy tłuszczu w mięsie. Jest ostry i absolutnie przepyszny, i choć robię go od dawna, zawsze tak samo zachwyca gości i domowników. Koniecznie spróbujcie!
Potrzebne będzie:
- 200 g świeżego boczku
- pół niewielkiej cebuli
- 4 duże ząbki czosnku
- 1 łyżeczka posiekanego imbiru
- 3 cebulki dymki lub gruby szczypior
- 1 łyżka brązowego cukru
- 2 łyżki sosu sojowego
- szczypta pieprzu
- 2 łyżeczki oleju sezamowego
- 1 łyżka gochugaru (płatków chili)
- 2 łyżki gochujang (pasty chili)
Podanie:
- sałata i/lub zielone liściaste warzywa
- ziarna sezamu do posypania
- ugotowany ryż
- kimchi
- opcjonalnie świeży czosnek i ostre papryczki
[wp_ad_camp_2]
Uwaga: Doeji bulgogi to grillowany boczek na ostro. Można oddzielnie przygotować sos, zamarynować w nim mięso, a następnie zagrillować je na grillu lub grillu elektrycznym. W domowych warunkach można przygotować wszystko razem na dużej patelni lub woku, tak jak ja.
Przygotowanie:
1. Boczek pokroić w plastry grubości ok. 5-7 mm lub w niewielkie kostki.
2. Dodać posiekany czosnek, imbir, pokrojoną cebulę i przyprawy. Włączyć ogień i smażyć aż sos się zredukuje, a mięso będzie miękkie i usmażone. Przed podaniem posypać sezamem.
3. Można zjeść samo z ryżem lub w paczuszkach z sałaty i zieleniny, do których każdy z biesiadników wkłada kawałek mięsa, trochę ryżu, kimchi i opcjonalnie kawałek papryczki lub czosnek. To idealne danie na imprezową integrację. Smacznego!
Pyszne, moje ulubione…najlepsze w Ani wykonaniu 🙂
<3
To moje uuuuulubione danie 🙂 dodam ze.. innej formy boczku nie jedam 🙂
Moje ulubione równiez ale sie chyba nim juz objadłem bo z rok czasu co jakiś czas szaleje na woku z tym boczkiem:-) Po proszę o jakiś nowy fajny przepis 🙂
Rewelacyjne danie! Im ostrzejsze, tym bardziej wciągające 🙂 Zdecydowanie z boczku najlepsze.