[Przepis] Hoddeok 호떡

gotowy hoddeokCiepłe smażone placuszki wypełnione karmelizowanym syropem i orzeszkami to niezła gratka dla łasuchów ♥ Są wyśmienite same, a jeszcze lepsze z malinową konfiturą. Nic dziwnego, że to jeden z najbardziej popularnych koreańskich snacków. Chcecie spróbować? 

Potrzebne będzie:

  • 1 szklanka ciepłego mleka
  • 2 szklanki mąki
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżeczki suszonych drożdży
  • szczypta soli
  • 1 łyżka oleju
  • brązowy cukier
  • parę łyżek posiekanych orzeszków (włoskich, laskowych lub ziemnych)
  • łyżeczka cynamonu

Przygotowanie:

1. Mąkę, mleko, drożdże, cukier, sól i olej wymieszać w misce i dokładnie zagnieść. Przykryć ręcznikiem lub folią i odstawić na około 30 minut do wyrośnięcia.
hoddeok zagniesc ciasto

2. Wyrośnięte ciasto zagnieść ponownie i formować z niego niewielkie kulki o średnicy około 3-4 cm.
hoddeok wyrosniete ciasto

3. W miseczce wymieszać cukier, orzeszki i cynamon.
hoddeok skladniki na syrop (2)

4. W każdej kulce z ciasta zrobić głęboki dołek i wypełnić go nadzieniem. Dokładnie zakleić jak pyzę.
hoddeok dziurka w kulcehoddeok lepienie

5. Na dużej rozgrzanej patelni z odrobiną oleju umieścić po 2-3 kulki łączeniem do dołu i smażyć aż dół się zazłoci.
hoddeok smazenie

6. Przewrócić kulki na przeciwną stronę i rozgnieść ostrożnie szpatułką aż utworzą się z nich placuszki. Przykryć pokrywką i smażyć aż dół się przyzłoci.
hoddeok splaszczyc przy smazeniu

Uwaga: Placuszki smażymy pod przykryciem, bo dzięki temu ciasto drożdżowe lepiej wyrośnie, a cukier zdąży się rozpuścić.

7. Odwrócić placuszki i jeszcze chwilę smażyć pod przykryciem.
hoddeok przewrocic

8. Gotowe hoddeoki można zjeść same, lub posypać cukrem pudrem. Doskonale komponują się z kwaskawą konfiturą malinową. Uwaga na gorrrący wyciekający syrop! Smacznego!
hoddeok podanie

3 comments

  1. anna says:

    Przepyszne placuszki, bardzo dziękuję za wrzucenie przepisu. Robią furorę zarówno u mnie w domu, jak i w pracy:) Z niecierpliwością czekam na każdy nowy przepis!

Dodaj komentarz