[Przepis] Galbi Jjim 갈비찜

To świąteczne danie wymaga bardzo wolnego, długiego gotowania, ale jest warte każdej poświęconej minuty! Delikatne, mięciutkie mięso w cudownym słodkim sosie. Jak zwykle problemem są wołowe żeberka. Ja nadal nie mogę ich zdobyć, więc polecam wymienić na żeberka wieprzowe. Są pyszne! 


Potrzebne będzie:

  • 0,5 kg żeberek
  • kilka grzybów shiitake suszonych lub świeżych
  • marchew
  • biała rzodkiew
  • kilka małych ziemniaczków
  • kilka jadalnych kasztanów (opcjonalnie)
  • pół cebuli
  • 5 ząbków czosnku
  • 1 łyżka mulyeot (syropu kukurydzianego) lub miodu lub syropu klonowego
  • 4 łyżki koreańskiego sosu sojowego
  • 2 łyżki mirinu lub sake
  • 1 łyżka cukru
  • 2 łyżki oleju sezamowego
  • pieprz
  • szczypiorek i ziarna sezamu do dekoracji

[wp_ad_camp_2]

Przygotowanie:

1. Mięso namoczyć w zimnej wodzie 30 minut przed gotowaniem.

galbo jjim 1

2. Grzybki, jeśli są suszone, namoczyć w ciepłej wodzie na kilka godzin.

3. Przygotować sos: Sos sojowy wymieszać z posiekaną cebulą, czosnkiem, mirinem i cukrem. Odstawić.

galbi jjim 2

4. W dużym nieprzywierającym garnku zagotować wodę. Włożyć żeberka i gotować aż zacznie tworzyć się piana. Wyłączyć gaz i wylać wodę. Dokładnie umyć mięso i garnek.

galbi jjim 3

5. Do czystego garnka włożyć żeberka i wlać sos. Uzupełnić wodą na tyle, by ledwie przykrywała mięso. Gotować pod przykryciem na wolnym ogniu przez 30 minut.

galbi jjim 4

6. W tym czasie warto przygotować warzywa. Ziemniaczki i kasztany obrać. Marchewkę i rzodkiew pokroić na równej wielkości kawałki i wyrzeźbić z nich kulki. Grzybki pokroić. Wszystko razem dodać do mięsa i gotować powoli, aż mięso będzie odchodzić od kości. Będzie to trwalo przynajmniej 2 godziny. W tym czasie nie polecam intensywnego mieszania, ponieważ rozpadną się nam warzywa.

galbi jjim 5galbi jjim 6

7. Gdy mięso jest gotowe, należy dodać syrop, olej sezamowy i pieprz, delikatnie przemieszać i gotować bez przykrycia aż płyn wyparuje. Karmelizujący się sos nada mięsu piękny apetyczny odcień.

galbi jjim 7

8. Podawać z ryżem, posypane szczypiorem i sezamem. Idealna potrawa na obchody Seollal (Nowego Roku Księżycowego) i Chuseok, oraz każdej innej ważnej okazji. 

Smacznego!

Ps. Mięso moczymy, żeby usunąć z niego krew. Podobno Koreańczycy wierzą, że jedzenie krwi jest niezdrowe. Jeśli uważacie inaczej, możecie pominąć ten krok.

A tu mały noworoczny bonus 🙂

galbi jjim bonus

One comment

Dodaj komentarz